Fakta om te

Fakta om te

Lösviktste finns i olika skördar, 1:a skörden säljs dyrt på auktioner, 2:a och 3:e blir vanliga teer som fortfarande håller hög kvalitét. Den 4:e och sämsta skörden hamnar i tepåsar som finns i livsmedelbutikerna, de har därmed inte så mycket smak.

 
Svart te kommer från Indien, Kina och Sri Lanka (Ceylon teer), svart te är oxiderat och jäst, innehåller antioxodanter. Till dessa teer använder du kokande vatten och låter teet dra i ca 3-5 min.
Recept på Chai Latte hittar du här: Chai Latte
 

Grönt te innehåller antioxidanter men mindre vitaminer och mineraler, men innhåller flour. Grönt te är även vanöigt som måltidsdryck till fisk, bra för matsmältningen, är inte oxiderat eller jäst. DEt finns hudvårdsprodukter som innehåller grönt te. Till grönt te rekommenderas en vattentemperatur på 70-80°, det gröna teet ska inte dra länge eftersom det frot blir beskt, ca 1-2 min. Även en för hög vattentemperatur kan göra att teet blir beskt.

 

Rooibos te (rött te) kommer från en buske i Sydafrika och innhåller varken teein eller koffein, hela busken med blad och stam mals ner, har en mild och fruktig smak men inga uppiggande egenskaper. Rooibos innehåller antioxidanter och flera mineralämnen, mangan, kalcium, järn, zink och magnesium. Använd kokande vatten och låt teet dra i ca 3-5 min, eftersom Rooibos teer inte blir beska så kan de dra länge. Rooibos är ett väldigt finkorningt te och det finns särsklida tefilter som passar bra och inte släpper igneom så mycket te. Rooibos te kan även användas som sportdryck, smaksätt ett nutralt te med lite citron eller prova en sort som innehåller citrus för att få lite mer smak.

 

Använd en rymlig tesil när du brygger ditt lösviktste, tebladen ska få plats att svälla.

 

Förvara te svalt och lufttätt, ej i närheten av starka dofter. Om du köper en större mängd te kan du hälla över hälften i en teburk som du använder varje dag och sedab återfösluta det som är kvar i påsen för att bevara aromerna. Beräkna 1 tsk per kopp (2g), på 1 hg te blir det ca 30-40 koppar. Te är näst efter vatten den billigaste drycken man kan dricka.